Меню

  Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците 2020 - 18 ноември 2020г.

  18.11.2020

  На 18.11.2020г. отбелязваме „Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците”. По традиция ежегодно честваме събитието съвместно с МУ Пловдив и с подкрепата на ECDC (Европейски център за превенция и контрол на заболяванията). Поради епидемиологичната обстановка тази година събитието няма да се състои присъствено, но това не означава, че трябва да се пренебрегне тематиката. Затова в навечерието на Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците (18 ноември) и 75 годишния юбилей на катедра Микробиология и имунология (27 ноември) МУ Пловдив организира с подкрепата на RIDACOM за трета поредна година в МУ Пловдив конкурс Агар арт - рисунка с микроорганизми върху хранителни среди. Участниците в конкурса и техните рисунки ще бъдат обявени на сайта и FB-страницата на катедрата и RIDACOM на 18.11.2020 г.

  Европейският ден за повишаване на информацията в обществото относно антибиотиците е годишна европейска инициатива за обществено здраве, която цели да повиши информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и относно разумната употреба на антибиотиците. Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

  Поради увеличението на резистентността и малкото производство на нови антибиотици през последните години, резистентността към антибиотици се превърна в основна заплаха за общественото здраве.

  Само 70 години след въвеждането на антибиотиците, ние сме изправени пред възможността за бъдеще без ефективни лекарства за лечение на бактериални инфекции.

  Какво можете да направите?

  - Използвайте антибиотиците само срещу бактериални инфекции.
  - Винаги се консултирайте с лекаря си преди да вземете антибиотици.
  - Приемайте антибиотиците отговорно, следвайки съветите на лекаря по отношение на дозировката и продължителността на лечението.
  - Избягвайте самолечението с антибиотици.
  - Научете как можете да се грижите за себе си без антибиотици, ако те не са необходими.

  #KeepAntibioticsWorking