Меню

  Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците - 18 ноември 2021г.

  18.11.2021

  На 18 ноември ежегодно се отбелязва „Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците”, чрез различни кампании и събития, които целия да повиши информацията в обществото относно заплахата за общественото здраве от развитието на антибиотична резистентност и относно разумната употреба на антибиотиците. Последните данни показват, че броят на пациентите, заразени с резистентни бактерии, нараства в целия Европейски съюз и че антибиотичната резистентност представлява сериозна заплаха за общественото здраве.

  По традиция RIDACOM заедно с МУ Пловдив и с подкрепата на ECDC (Европейски център за превенция и контрол на заболяванията), честват съвместно събитието, но поради епидемиологичната обстановка тази година събитието няма да се състои присъствено. Това не означава, че трябва да се пренебрегне тематиката, особено в условия на COVID-19 епидемия, където неправилната употреба на антибиотици е още по-разпространена.

  Антибиотиците не лекуват пряко вирусни заболявания като COVID-19 и грип. Те повлияват бактериални инфекции или предпазват развитието на бактерии при увреждане на организма от вирусите. Леките симптоми при COVID-19 и латентна коронавирусна инфекция не са показания за прилагане на антибиотици!

  Прочетете още за антимикробните средства на: https://ridacom.com/news/view/141

  Научете повече за кампанията на ECDC и как може да се включите на: https://www.ecdc.europa.eu/en/news-events/european-antibiotic-awareness-day-eaad-2021