Меню

  IV Национален Агар Арт Конкурс, 18 ноември 2022 - 18 януари 2023

  19.11.2022

  Когато мислим за изкуство, бактериите определено не са първото нещо, за което се сещаме. Агар Арт е именно произведение, което се образува чрез култивиране на бактерии и дрожди.

  Интересен факт е, че в наши дни български микробиолог вдъхва живот на това необичайно изкуство. Историята започва през 2014г., докато Росица Ташкова-Качарова работи по дипломната си работа за магистър в Университета на Нант. Тогава тя решава да експериментира и успява да зарадва колегите си, като нарисува шарена елхичка от бактерии.

  Идеята ѝ хрумва, докато разчиства непотребни петрита с хранителни среди и прораснали по тях разноцветни микроби. Росица качва снимка на творението си в сайта на Американското общество по микробиология и за кратко става най-коментираният и споделян пост във Фейсбук страницата им.

  Произведението се превръща в сензация и само няколко месеца по-късно Американското общество по микробиология обявява първия в света конкурс за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда.

  В България началото на тази необичайна форма на изкуство е поставено през 2016 г., когато списание „Българска наука“ и RIDACOM организират първия в страната конкурс „Агар Арт“ по аналог на Agar Art Contest на Американското общество по микробиология.

  Конкурсът предизвиква голям интерес и сред микробиолозите в България, вследствие на което започват да се провеждат местни и национални Агар Арт конкурси. Сега е време да Ви поканим да вземете участие и да покажете своите умения в IV Български национален Агар Арт конкурс, организиран съвместно с приятелите ни от iGEM Bulgaria.

  Ето какви са правилата за участие в IV национален Агар Арт конкурс:

  • Нарисувайте картина върху хранителна среда като използвате микроорганизми
  • Снимайте своята творба (снимките трябва да бъдат с резолюция поне 1500х1500 px)
  • Изпратете снимките, както и кратко описание с името на участника, наименование на рисунката, вид използвана хранителна среда, латинското наименование на използваните микроорганизми и телефон за връзка на contest@agar-art.eu
  • Имате право да участвате с няколко творби
  • Всички снимки ще бъдат качени във Фейсбук страницата на RIDACOM в специално създаден за конкурса албум
  • Специално жури ще оцени Агар Арт произведенията

  Включете се между 18.11.2022 и 18.01.2023 и нека докажем, че микробиологията е и форма на изкуство!  Файлове за изтегляне:
  Изтегли Правила за участие