Меню

  ONLINE SEMINAR - Listeria - заплаха при производството на храни - 14 март 2023 г.

  14.03.2023

  Listeria е грам-положителна, микроаерофилна, необразуваща спори, каталаза положителна и пръчковидна бактерия, която е присъщ патоген. Оптималната температура за растеж на бактериите е 37°C, но може да се повиши при различни температурни условия. Listeria може също да се адаптира към условията на стомашно-чревния тракт чрез преодоляване на неподходящите условия на тази микросреда, включително киселинността, осмотичността, ниския кислород и антимикробния ефект върху жлъчните соли и пептиди. Listeria е отговорна за огнища на зараза с епидемиологичен характер, водещи до хоспитализации и установяване на смъртни случаи. Подобно на други грам-положителни бактерии, те имат тейхоева киселина. Родът Listeria се състои от 17 вида, сред които шест вида са по-чести: Listeria monocytogenes, Listeria ivanovii, Listeria seeligeri, Listeria innocua, Listeria welshimeri и Listeria grayi.

  Listeria monocytogenes, като хранителна патогенна бактерия, се счита за основен причинител, отговорен за сериозни заболявания както при хора, така и при животни. Може да се намери във влажна среда, почва, вода, гниеща растителност и животни. Mоже да оцелее и дори да расте при охлаждане и други мерки за консервиране на храни. Когато хората ядат храна, заразена с L. monocytogenes, те могат да развият заболяване, наречено листериоза. Необходимо е бързо и точно детектиране на L. monocytogenes, замърсяваща пресни продукти, сушени меса, готови за консумация пилешки и млечни продукти. Именно затова тя представлява заплаха в производствените процеси. В допълнение при замърсяване на хранителни материали с този патоген може да настъпи повишаване на степента на антибиотична резистентност след излагане на консерванти и антибиотици. Което от своя страна се превръща в друг основен проблем за общественото здраве, подчертаващ необходимостта от специално внимание върху контрола му по хранителната верига и управление на заболяването при пациентите.

  Детекция на Listeria spp.

  • Селективни среди

  Хромогенната среда е най-популярният метод за потвърждение на културата поради лесната си подготовка и разчитане. Позволява идентифициране на L. monocytogenes за 24 часа. Откриването на L. monocytogenes в Listeria agar with Ottaviani and Agosti (ALOA) се основава на откриването на активността на фосфатидилинозитол-специфична фосфолипаза С (PI-PLC), която в L. monocytogenes и някои щамове на L. inanovii хидролизира l- α-фосфатидилинозитол и произвеждат мастна киселина, която образува непрозрачен ореол около колониите.

  • Compact Dry – тест плаки с хранителна среда за количествена детекция на микроорганизми

  Compact Dry са готови за употреба хранителни среди, което намалява времето, необходимо за тяхното приготвяне. Следователно се позволява максимална производителност чрез увеличаване на ефективността. Плаките могат да се използват за тестване на суровини, както и за готови продукти като храна, напитки, месо, козметика или други проби. Compact Dry могат да се използват и като контактни плаки за трудни зони.

  В средата колониите на Listeria monocytogenes ще покажат характерно цветно оцветяване в сравнение с други Listeria spp. Compact Dry LM може да се използва за преброяване, а също и за откриване на Listeria monocytogenes след предварително набогатяване.

  • Real-time PCR

  PCR (полимеразна верижна реакция) е важен метод при анализите на храните, като PCR в реално време дублира и анализира специфични ДНК последователности. PCR тестовете предлагат много предимства:

  • Безопасни: специфичен и валидиран метод
  • Надеждни: тестови комплекти с контролирано качество
  • Удобни за потребителя: лесни за използване, универсална подготовка на проби
  • Ефективни: мултиплексиране и количествено определяне
  • Гъвкви: много области на приложение

  Идентифицирането на L. monocytogenes с помощта на молекулярни методи набира популярност, тъй като тези техники са изключително чувствителни, точни и специфични.


  За да научите повече за методите на детекция на Listeria, както и допълнителни специфики на патогенната бактерия, обвързани в производствените процеси, RIDACOM и R-Biopharm Ви канят да се присъдините към онлайн семинар, посветен на “Listeria - заплаха при производството на храни” във вторник, 14 март от 10:00ч. или 17:00ч. EET.

  Онлайн семинарът ще се проведе на английски език и ще отнеме около 90 минути.

  Нашият гост-лектор Дженифър Зиглер от Praxistraining-Food Safety ще говори за:

  • Огнища на листериоза
  • Особености на Listeria monocytogenes
  • Рискови фактори в корпоративната среда
  • Високорискови храни
  • Вземане на проби: околна среда и храна

  Заявете Вашето желание за участие, като:

  1. попълните нашата анкета - https://forms.gle/vL5JEm9A3VPA4CFH9

  2. последвате линка за регистрация и запишете Вашето участие - https://food.r-biopharm.com/events/listeria-in-modern-food-production/

  Очакваме Ви!