Меню

  Във времена на COVID-19, не забравяйте за антимикробната резистентност

  18.11.2021

  Какво са АM?

  Антимикробните средства (AM) – включително антибиотици, антивирусни, противогъбични и противопаразитни средства – са лекарства, използвани за предотвратяване и лечение на инфекции при хора, животни и растения.

  Какво е AMR?

  Антимикробната резистентност (АМR) възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето и вече не реагират на лекарства, което прави инфекциите по-трудни за лечение и увеличава риска от разпространение на заболяването, тежко преболедуване и смърт.

  Защо антимикробната резистентност е глобален проблем?

  Световната здравна организация (СЗО) обяви, че AMR е една от 10-те най-големи заплахи за общественото здраве, пред които е изправено човечеството. Злоупотребата и прекомерната употреба на антимикробни средства са основните двигатели в развитието на резистентни към лекарства патогени. Без ефективни антимикробни средства, успехът на съвременната медицина при лечението на инфекции, включително по време на тежки операции и химиотерапия на рак, би бил изложен на повишен риск.

  • Резистентност към антивирусни лекарства

  Ефективното антивирусно лечение на ХИВ вече може да предотврати състоянието на пациента да стане по-тежко. Лечението може да направи нивата на вируса неоткриваеми, което означава, че той не се предава (Undetectable=Untransmittable). СЗО отбелязва, че ако хората не са в състояние да приемат лекарствата, както трябва, например поради медицински разходи, може да се появят нови устойчиви на лекарства щамове на вируса.

  Вирусните инфекции са например: Зика, Денга, Ебола, COVID-19, HPV, HSV, HIV, HAV, HBV, HCV, HSV, полиомиелит, грип и др. Антибиотиците не са ефективни срещу вируси. Тези лекарства няма да спрат вируса, а употребата им увеличава риска от антибиотична резистентност. Повечето лечения имат за цел да облекчат симптомите, докато имунната система се бори с вируса без помощ от лекарства.

  • Противогъбични лекарства

  Тези лекарства лекуват гъбични инфекции, като убиват или спират растежа на патогените. Противогъбичната резистентност възниква, когато гъбичките вече не реагират на противогъбични лекарства. Тези лекарства са относително трудни за разработване в сравнение с антибактериалните поради еукариотната природа на клетките. Само няколко класа противогъбични лекарства като: полиени, азоли, ехинокандини, алиламини и флуцитозин, са налични за лечение на безброй гъбични инфекции.

  Около 7% от всички кръвни проби от Candida, са резистентни към противогъбичното лекарство флуконазол. Като около 90% от пробите на Candida auris в САЩ са устойчиви на флуконазол.

  • Лекарствена резистентност при Mycobacterium tuberculosis

  От 10 милиона души, за които се смята, че са се разболели от туберкулоза през 2019 г., близо половин милион са развили туберкулоза, резистентна към рифампицин (RIF), и над един милион развили болестта са чувствителни към RIF, но резистентни към изониазид (INH).

  • Лекарствена резистентност при маларийни паразити

  P. falciparum също е развил резистентност към почти всички други налични в момента антималарийни лекарства като: хлорохин, сулфадоксин/пириметамин, мефлоквин, халофантрин и хинин.

  • Резистентност към лекарства при бактерии

  Степента на резистентност към ципрофлоксацин, антибиотик, често използван за лечение на инфекции на пикочните пътища, варира от 8,4% до 92,9% за Escherichia coli и от 4,1% до 79,4% за Klebsiella pneumoniae в страните, докладващи пред Глобалната система за устойчивост на антимикробни лекарства и употреба (GLASS).

  Хората с метицилин-резистентен Staphylococcus aureus (MRSA - 12,11%) са с 64% по-вероятно да достигнат летален изход, отколкото хората с чувствителност към нужните лекарства.

  Основните причини за резистентност към лекарства са свързани с:

  • Прекомерно предписване на антибиотици
  • Пациенти, които не са завършили целия курс на антибиотично лечение
  • Прекомерна употреба на антибиотици в животновъдството и рибовъдството
  • Лош контрол на инфекциите в здравните заведения
  • Лоша хигиена
  • Открива се липса на нови произведени антибиотици
  • Бактериите могат да станат резистентни към антибиотици като получават резистентни гени от други бактерии.
  • Антибиотичната резистентност е по-често срещана в някои страни и различните страни могат да имат различни видове резистентни бактерии. Пътуващите могат да се разболеят и след това да върнат тези устойчиви бактерии в родината си.
  • Неправилно изхвърляне на лекарства - Лошото изхвърляне на антимикробни средства е признато за глобално предизвикателство, тъй като остатъците от антимикробни вещества в екологични места като почвата и водата могат да стимулират развитието на AMR. Дори ако на пациента са предписани антибиотици и има достъп до лекарството, не е сигурно, че пациентът ще използва антибиотиците адекватно и/или ще изхвърли остатъците от антибиотиците. Освен това, дори и да има адекватна употреба на антибиотици от пациентите, изследванията показват, че антибиотиците се абсорбират слабо в тялото и около 30-90% от тези съединения се екскретират непроменени в урината или изпражненията и след това се вливат в битовата канализационна система. Повечето отговориници изхвърлят остатъчните антибиотици неподходящо, като ги заравят или изхвърлят заедно с битовите отпадъци, което увеличава риска от замърсяване на околната среда.

  AMR: как можем да предотвратим следващата пандемия?

  • Мийте ръцете си често, особено преди и след приготвяне на храна и след използване на тоалетната.
  • Почиствайте повърхностите и избягвайте да държите бързо развалящата се храна на стайна температура твърде дълго.
  • Важно е да се ваксинирате спрямо имунизационния календар, както да задължителните ваксини, така би било добре да обърнете внимание и на препоръчителните.
  • Приемайте антибиотици само с рецепта и не забравяйте да завършите препоръчания курс, дори ако симптомите се подобрят на по-ранен етап.
  • Дезинфекцирайте помещения, в които може да има висока концентрация на бактерии, като кухнята и банята.
  • Намалете риска от полово предавани инфекции (ППИ), като редовно минавате прегледи за ППИ и задължително използвате презервативи.
  • Избягвайте споделянето на лични вещи, като четки за зъби, гребени, бръсначи, чаши за пиене и кухненски прибори.
  • Следвайте съветите на лекаря за пътуване или работа, докато живеете с инфекциозно заболяване, тъй като това може да прехвърли инфекцията на други хора.
  • Следването на активен начин на живот и храненето на хранително балансирана диета могат да помогнат за поддържане на имунната система силна и подсилване на защитните сили на организма срещу различни видове инфекции.

  Седем мита за употребата на антибиотици

  1. Антибиотиците могат да лекуват всяка болест.
  ГРЕШНО: Антибиотиците могат да помогнат само за борба с някои заболявания. Те са безполезни срещу болки в гърба или обикновена настинка, например.

  2. Антибиотиците нямат странични ефекти.
  ГРЕШНО: Те могат да причинят диария, гадене и алергични реакции. В други случаи техните странични ефекти могат да останат неразпознати.

  3. Най-скъпите антибиотици са най-добрите.
  ГРЕШНО: Традиционните и евтини антибиотици като пеницилин, например, все още са много полезни в борбата с бактериалните инфекции.

  4. Колкото повече бактерии убива един антибиотик, толкова по-добре.
  ГРЕШНО: Човешкото тяло има различни бактерии, които са полезни. Ако антибиотиците убият тези полезни бактерии, това може да има отрицателни последици за здравето.

  5. Все още могат да се използват антибиотици, останали от предишни рецепти.
  ГРЕШНО: Предписаните по-рано антибиотици не трябва да се използват отново, тъй като всяко лечение е различно за всеки човек. Само медицински специалист или лекар трябва да вземе решение за антибиотично лечение, включително доза и продължителност.

  6. Антибиотичната резистентност се случва, когато тялото стане резистентно към антибиотици.
  ГРЕШНО: Всъщност не хората или животните, а бактериите стават резистентни към антибиотици и разпространението им причинява трудни за лечение инфекции.

  7. Антибиотичната резистентност е проблем само за хората, които приемат антибиотици.
  ГРЕШНО: Всъщност всеки, на всяка възраст, във всяка страна може да се зарази с устойчива на антибиотици инфекция.