Меню

  Вижте кои са победителите в конкурса Агар Арт 2017!

  09.07.2017

  Конкурсът за рисунка с микроорганизми върху хранителна среда – Агар Арт, се проведе за втори път в България. Участниците освободиха въображението си и се осмелиха да се превърнат в творци, каквито всички ние бихме могли да бъдем, ако разчупим стереотипите и си го позволим.


  Предизвикахме микробиолозите от цялата страна да заявят себе си и науката, на която са посветили своите дни и те споделиха света си с нас. Отново заедно изведохме бактериите от лабораторията и накърнихме репутацията им на грозни злодеи.

  Тази година за мен беше изключително вълнуваща срещата с журито, съставено от млади творци – художници, с отношение към природата и науката. В случай, че сте пропуснали, ето кои са те:

  Димитър Петров – създател и арт директор на проекта за анимационен филм „Златната ябълка”;

  Христина Грозданова – един от учредителите на ДАФНИ (Дружество на анималисти, флористи и научни илюстратори), главен уредник на художествен фонд в РИМ София и докторант в катедра Изкуствознание на НХА (темата на дисертацията ѝ е свързана с българската научна илюстрация – ботаника и зоология);

  Юрий Георгиев – 3D художник по персонажи в компания за видео игри и илюстратор на свободна практика;

  И аз, Росица Ташкова – вдъхновител на конкурса ;), микробиолог, част от екипа на проекта Българска Наука.

  След относително разгорещена дискусия, успяхме единодушно да определим победителите!

  Първо място: Десислава Попова, капитан на отбор iGEM Bulgaria 2017, с творбата ѝ “Октопод”, нарисуван върху среда LB с E. coli (щам: DH5α), експресиращ цветни хромопротеини – син, червен и лилав. Рисунката се отличава с оригиналност, тъй като е разположена върху три отделни петрита; добра композиция; наситени цветове; фотография с високо качество; неочаквани микроорганизми (модифицирани да произвеждат ярки пигменти) и добри художествени умения.
  Второ място: Ванина Кирова, “Ван Гог”, нарисуван върху CPSE агар с бактериите Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae. Творбата силно впечатлява с оригиналната техника, с която е нарисувана, както и с художествените способности на авторката!
  Трето място: доц. д-р Севдалина Тодорова, ръководител на клуб “Microbio art” в Русенски университет „А. Кънчев“ – филиал Разград, “Осми март”. Основните качества на творбата са свързани с посланието, което носи и с необичайната форма на средата, както и многообразието на използваните микроорганизми и цветове.
  Четвърто място: Силвия Ветренска и Силвия Велева, РЗИ Пазарджик с творбата “Етно”, нарисувана със Staphylococcus aureus subsp. aureus NBIMCC 509 върху среда Baird-Parker Agar Base. Линиите са стройни и изчистени, доколкото рисуването с микроорганизми го позволява, а цялостното усещане е мило и романтично... своеобразна бактериална етно-романтика.
  Награда на RIDACOM: Силвия Велева и Силвия Ветренска, РЗИ Пазарджик с творбата “Панда”. За нея двете дами отново са използвали Staphylococcus aureus subsp. aureus NBIMCC 509 върху среда Baird-Parker Agar Base. Качествата ѝ са свързани с прецизността на рисунката и композицията.
  Награда на публиката: Калоян Петров, студент от “Химия и микробиология на храните”, съвместно с катедра Микробиология към Университет по хранително технологии – гр. Пловдив с творбата “Обичащи микробиологията” – среда Candida Differential Agar, микроорганизми: “Microbiology” – Candida albicans; сърце – Rhodotorula rubra.

  Ето какви са наградите, които победителите ще получат:

  1-во място: Колие или тениска по избор от магазина на Българска Наука, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM, снимката на победителя ще бъде поставена на корицата на следващия брой на списание Българска Наука.

  2-ро място: Колие Микроскоп, книгата посветена на Антарктида „На юг от разума” от Изабела Шопова, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

  3-то място: Колие Химическа Реакция, книгата “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

  4-то място: Книгите “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров и „Капитан Немо” от Жул Верн, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

  Награда на RIDACOM: Йозе и синтетична хранителна среда HiCynth по избор.

  Награда на публиката: Книгите “Историята на едно научно откритие. Диморфизъм на пластоцианина” от проф. Митко Димитров и „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън, хранителна среда по избор, осигурена от фирма RIDACOM.

  Благодарим на всички, които се впуснаха в това приключение, за да докажат, че микробиологията е изкуство!


  Репортаж на БНТ за победителите: тук.

  Автор: Росица Ташкова