Меню

  RIDACOM в подкрепа на Европейския ден за разумна употреба на антибиотиците

  06.12.2018

  На 16.11.2018 г. отбелязахме „Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците” в гр. Пловдив. Всяка година събитието се организира от Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

  Тази година, то се отбеляза в базата на МУ – Пловдив, начело с проф. д-р Мариана Мурджева, ръководител на Катедрата по микробиология и имунология към университета, микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив в партньорство с RIDACOM и ECDC. Инициативата бе насочена към заплахите, пред които сме изправени, вследствие на нарастващата антибиотична резистентност на микроорганизмите.

  Проф. д-р М. Мурджева постави началото на форума, като разказа любопитни истории, свързани с откриването и употребата на първият антибиотик. Тя отбеляза, че основни фактори за повишаване на резистентността на бактериите към антибиотиците са непрецизно или забавено изолиране на бактерии при диагностиката на инфекциите, преждевременното прекъсване на антибиотично лечение, прекомерната и/или неправилната употреба на антибиотици.

  Необходимо е да се създаде политика за отговорна употреба на антибиотици” заяви още тя, пред аудиторията. Интервю с вдъхновяващата проф. д-р Мурджева и още предложения за въвеждане на различни практики за превенция на антибиотичната резистентност, можете да видите тук.

  С резултати от свои изследвания аудиторията впечатлиха младите доктори от катедрата по микробиология и имунология д-р Й. Калчев и д-р Г. Ленгерова. Те представиха нови бързи методи в съвременната мкробиологична диагностика, като съпоставиха резултатите с тези от традиционните изследвания. Показаха още какви могат да бъдат последствията от ненавременното диагностициране.

  С представяне на каузата на RIDACOM в помощ на борбата с антибиотичната резистентност, в лекциите се включи и Александър Дечев. Той насочи аудиторията към човешкия микробиом, като обърна специално внимание на проблема, свързан с дисбаланса на микроорганизмите в женския урогенитален тракт. Г-н Дечев още сподели за мисията на RIDACOM в подкрепа на науката, чрез подпомагането и участието в научни форуми, подкрепа на учебни заведения в страната с направления биология и медицина, помощ в издаването на учебници, помагала и ръководства, стипендии за млади учени, популяризиране на диагностиката, въвеждне на нови методи, по-достъпни за всички нуждаещи се и много други инициативи, с които да спомогне развитието, иновациите и възможностите в микробиологичната диагностика и наука.

  Настроението се повиши, когато проф. Мурджева и г-н Дечев, поканиха студенти, микробиолози и всички, които проявят интерес към красотата и нестандартните изкуства, да се включат в конкурса „Агар Арт”. Той представлява рисунка с микроорганизми върху хранителна среда, а желаещите да спечелят ще трябва да добавят и любопитно, интересно или интригуващо описание към творбата си, свързано с използваните микроорганизми. Конкурсът се организира за трета поредна година от списание „Българска наука” и фирма RIDACOM, а главният „виновник” за това е Росица Ташкова, за нея микроорганизмите са симпатични приятели, но и боички. Повече за талантливата Росица и историята на конкурса можете да прочетете тук.

  Повече информация за условията за участие и начин на записване в третото бългаско издание на конкурса, може да потърсите на сайта на RIDACOM.

  Гости в 9-та аудитория на аудиторния блок на университета бяха студенти, докторанти, академичният състав на институцията и университетската болница.

  С респект и вдъхновяваща реч, събитието закри ректора на Медицински университет – Пловдив, проф. д-р Стефан Костянев, а за екипа на RIDACOM, бе удоволствие да бъде част от всичко това.

  Пожелаваме си здраве и още успешни съвместни проекти!